How to live in invisible places

Πως θα ζούσες σε έναν αόρατο χώρο; Το ‘How to live in invisible spaces’ ηταν ενα εργαστήριο που εξερευνησε πως οι νέες τεχνολογίες διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε το περιβάλλον μας. Μαζί ανακαλύψαμε έναν αόρατο χώρο και μάθαμε για την επαυξημένη πραγματικότητα. Τα φορέσιμα που κατασκευαστικαν ως μέρος του εργαστηρίου παρουσιαζονται στο Athens Digital Arts Festival 2022.

Maria Paneta & Esto Association (GR)
Η Μαρία Πανέτα (γεν. 1988, Αθήνα) είναι καλλιτέχνης με διεπιστημονική δραστηριότητα. Εργάζεται στον νοητό χώρο μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής και μελετάει την επικοινωνία μεταξύ των μηχανών και των έμβιων όντων. Δημιουργεί διαδραστικές εφαρμογές, προσθετικά φορέσιμα, βίντεο και φωτογραφία. Στη σπουδή της στη σχολή Bartlett σχεδίασε το φορέσιμο ‘Σαρωτής’, μία προσθετική συσκευή που επαυξάνει την αίσθηση του χώρου και δημιουργεί απτά ψηφιακά περιβάλλοντα. Δημιουργεί καταστάσεις που σχετίζονται με την επαυξημένη ζωή σε μη οικεία περιβάλλοντα και τις σωματικές διεπιφάνειες των κατοίκων τους. Έχει μεταπτυχιακό (March) από το Bartlett School of Architecture UCL στο διαδραστικό σχεδιασμό και δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει παρουσιάσει διεθνώς έργα της σε εκθέσεις σε Αθήνα, Λονδίνο, Ουτρέχτη και Τέξας. Συμμετείχε στην 150η επέτειο του Harpers Bazaar στο μουσείο MoCA στη Σαγκάη το 2017. Έχει συνεργαστεί με το Victoria & Albert Museum (Λονδίνο) και τη σχολή αρχιτεκτονικής Bartlett School of Architecture UCL, όπου δίδαξε διαδραστικό σχεδιασμό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το Esto Association (@esto_association) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021, από καλλιτέχνες και σχεδιαστές που προέρχονται από διαφορετικά πεδία αλλά με κοινές αντιλήψεις που αφορούν την αισθητική. Σκοπός της ομάδας είναι να συνδυάσει την έρευνα με την καλλιτεχνική παραγωγή και τον πειραματικό σχεδιασμό.

Η Νίκη Δανάη Χανιά (@neda__ath) είναι research based designer και creative director, ασχολείται με το αντικείμενο στην εμπορική ή την πιο πειραματική του εκδοχή. Ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης (@konstantinos_doumpenidis) είναι εικαστικός καλλιτέχνης και creative director, η πρακτική του είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, γραφιστικά, εκδόσεις. H Μαρκέλλα Μπγιάλα είναι senior graphic designer ενώ παράλληλα τρέχει και ένα μικρό queer brand με βάση το Βερολίνο (@fashionspaetkauf). Η Ηρώ Καραβία (@iro.karavia) με σπουδές στην Αρχιτεκτονική ασχολείται και εργάζεται στο πεδίο των εφαρμοσμένων(σινεμά, θέατρο, φωτογραφία) εμπλέκοντας στις εφαρμογές της πολιτικές φύλου και χώρου.