“Είτε πρόκειται για το μικροβίωμα μέσα στο ανθρώπινο σώμα είτε για τα δέντρα που αλληλεπιδρούν με μυκητικούς συναίτερους…βλέπουμε ότι οι δικτυακές σχέσεις είναι πιο θεμελιώδεις και διαρκούν περισσότερο μέσα στα βιολογικά συστήματα απ’ ότι τα άτομα” -Ντέιβιντ Τζόρτζ Χάσκελ.

Ένα σύστημα οργανισμών της φαντασίας, έμβιων και μη, ψάχνουν ιδανικές συνθήκες ζωής. Είναι υβρίδια οργανικής και ψηφιακής ύλης και εξερευνούν κόσμο και εαυτές. Αναπτύσσονται σε όλων των ειδών τις επιφάνειες, τις επηρεάζουν ώστε να διαμορφώσουν ένα κατοικήσιμο περιβάλλον, εκλύοντας μεταλλικά στοιχεία και δημιουργώντας πρώτες ύλες για ένα μελλοντικό χώμα. Το σύστημα μας ξεκίνησε από ένα σποράκι λειχήνας που ξέφυγε στο διάστημα και συνεχώς ταξιδεύει. Το σύστημα είναι συμποιητικό, διευρύνοντας την έννοια του αυτοποιητικού συστήματος το οποίο δίνει έμφαση στην αυτονομία του και μετατοπίζει το βάρος στις συνεργατικές σχέσεις μεταξύ των μερών του. Τα συμποιητικά συστήματα είναι πιο ευέλικτα, προσαρμοστικά, παράγουν νέες μορφής αυτοοργάνωσης και μεταφέρουν κομματάκια πληροφορίας στα επιμέρους στοιχεία τους χωρίς την ύπαρξη κεντρικού ελέγχου.

Lida Maha, Katerina Maganiari (GR)
Το καλλιτεχνικό δίδυμο, Κατερίνα Μαγκανιάρη και Λήδα Μαχά, εξερευνεί μνήμες και το συλλογικό ασυνείδητο μέσα από περιβάλλοντα αναλογικών και ψηφιακών μέσων, ήχου, αντικειμένων, τεχνολογίας και του σώματός τους. Η υλικότητα της διαδικασίας είναι πολύ σημαντική στην πρακτική τους. Επί του παρόντος, ενδιαφέρονται για νέους τρόπους συνύπαρξης, αποκεντρωμένες και περισσότερο συμπεριληπτικές μετα-ανθρωπιστικές πρακτικές. Ως προς τη φόρμα, τον τελευταίο καιρό πειραματίζονται με υβριδικούς συνδυασμούς και συμπεριφορές μη ελέγξιμων υλικών και τεχνολογίας. Οι καλλιτέχνιδες έχουν ως βάση την Αθήνα, όπου διατηρούν το εργαστήριο τους και βρίσκονται στο τελευταίο έτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακές Μορφές Τέχνης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.